Plastové okná prinesú úspory na energiách

V rodinnom dome môžu byť tepelné straty oknami až 40%. Tepelné straty v byte môžu byť aj polovica. Čím sú staré okná v horšom stave, tým straty narastajú.

Plastové okná s izolačným trojsklom

Prestup tepla oknami (Uw) je jedným zo základných parametrov, podľa ktorých sa hodnotí kvalita okien. Čím je hodnota nižšia, tým sú okná úspornejšie. Nové oknáizolačným dvojsklom majú Uw asi o polovicu menšiu ako pri starých oknách a pri zasklení trojsklom je Uw ešte lepšie (asi 0,8 W / m2K). Len výmenou okien sa tak straty znížia o viac ako polovicu, v celkových nákladoch na vykurovanie to môže predstavovať úsporu asi 15 - 25%

Aké okná si zaobstarať? 

Dôležitý je fakt, že tepelne izolačné vlastnosti okien prakticky nezávisia na voľbe materiálu. Drevené aj plastové okná sú z tohto pohľadu rovnocenné. Dôležitá je voľba izolačného zasklenia. V súčasnosti je častejšie žiadané izolačné trojsklo. 

Nezabudnite na vchodové dvere 

Nemali by ste podceniť, koľko tepla uniká z rodinného domu vchodovými dverami. Aj ich výmena prinesie úsporu. Slabinou vchodových dverí je oblasť prahu. Prah vchodových dverí by mal byť nielen dostatočne odolný proti poškodeniu, ale určite by mal mať prerušený tepelný most 

Nezabudnite vetrať 

Ak nie je v byte alebo dome rekuperácia, vlhkosť dostanete z interiéru len vetraním. Najúčinnejšie je krátkodobé intenzívne vetranie, najmä v miestnostiach s väčšou vlhkosťou. Pomôžu samozrejme aj odsávače páry. 

Rosenie okien ako mu zabrániť

Rosenie okien a prípadnému vzniku plesní zabráni správne nastavenie interiérovej teploty a účinné vetranie. Ďalšie úspory za vykurovanie potom zabezpečia celkové zateplenie domu, prípadne obstaranie rekuperácie, ktorá ale vyžaduje väčšie investície.

Plastové okná Salamander s izolačným trojsklom

Plastové okná Salamander Streamline s izolačným dvojsklom